Myslíte si, že jste ovlivnitelní?

Asi se nenajde člověk, který by nebyl něčím ovlivněn. Nebo někým. Ovlivněni prostě můžeme být lecčím. Přemýšleli jste někdy, co všechno na vás má vliv? Od velmi brzkého procitnutí kvůli hluku od sousedů, přes počasí, po hádku s partnerem... 


A je dobře nebo špatně, že jsme tak ovlivnitelní? Ano i ne. To, co na nás má vliv, souvisí do jisté míry se schopností empatie a sociální inteligencí, použijeme-li zavedené pojmy. Je však ale třeba rozlišovat, co je pro každého z nás v pořádku a co nás posouvá jinam, než bychom chtěli. Ptejte se sami sebe, zda to, co se kolem nás děje, nejsou spíše informace, které k nám odevšad proudí. A tyto informace je nejdříve potřeba vyhodnotit. Pracovat s nimi. Možná nakonec zjistíme, že prodavačka, která se na nás na pokladně neusmála, nemá nic proti nám, ale je pouze unavená. Nebo ten, kdo na nás zatroubil v ranní koloně je jen stejně spěchající řidič, který byl z něčeho nervózní. Ano, myslím, že bychom každý den našli spoustu událostí, které stačí rozkódovat tak, že spíše hovoří o druhém než o nás. Zkusili jste to někdy? 

Pokud jste došli do této fáze, pak víte, že na každý takový podnět, událost či situaci, která se vás dotkla, máte možnost reagovat nebo ne. Mohou to být maličkosti nebo závažné věci, se kterými je potřeba pracovat jinak, ale pokud to jsou to vesměs maličkosti, které nás dokážou ovlivnit - rozhodit, protože jste je nevyhodnotili, pak nakonec možná zjistíte, že ona hádka s partnerem ani nebyla nutná, protože jste se jen neohlédli za vším, co vám předtím ovlivnilo a reagovali bez rozmyslu, jen na základě aktuálních emocí.

A pokud by se takováto mini-zastavení konala v každém z nás, svět kolem by možná byl příjemnější a čitelnější přes všechnu tu uspěchanost a nároky, které se na nás kladou. A šéf by dokázal říkat věci příjemněji a kolegyně by vám u kafe řekla, že víkend byl v pohodě..;-)

Tuhle jsem také četla článek, jak stav naší mysli a konkrétně naše myšlenky ovlivňují naši budoucnost. Svatá pravda. Budoucnost se tvoří v naší přítomnosti. Pokud si tohle uvědomujeme, pak také víme, že neuzavřená minulost neumožňuje žít v přítomnosti, a tím si tedy odjímáme možnost budoucnost vědomě ovlivnit. Všechny ty drobné události, které byly lehce zmíněny výše, jsou takové drobné perličky, které, když se jimi nezabýváme, mohou vytvořit i pěkně těžký závěs. Ten nás pak může tížit a ovlivňovat tak naše chování a jednání (nezřídka také mohou vznikat bloky). Proto je tak důležité zabývat se podněty, které se nás dotkly a správně je vyhodnocovat. 

A pod tíhou tohoto "závěsu neřešeného" pak můžeme směle prohlásit třeba větu: "Já tohle nezvládnu..". Je to myšlenka nebo dokonce vyřčená slova, která už dopředu stanovují, jak se věci a události budou dít, tedy ovlivňují děj. Vyjadřují předem prohraný boj, aniž bychom vůbec začali něco dělat. Je to škoda, protože by bývalo bylo lépe, kdyby věta zněla: "Pokusím se to zvládnout". Anebo ještě lépe: "Zvládnu to." Anebo když opravdu víme, že věc, o kterou usilujeme, pro nás teď nemá prioritní význam, tak si můžeme říct: "Teď se tím nebudu zabývat, počkám na vhodnější čas."

Kdybychom byli v přítomnosti (měli vyřešenou minulost), pravděpodobně bychom situaci se zvládnutím věci opravdu vyhodnotili jinak anebo bychom vůbec nemuseli nic řešit, protože by k okamžiku rozhodnutí, zda se to dá nebo nedá zvládnout, vůbec nedošlo. Kdo ví...?! 

Každopádně se vyplatí ohlédnout se za uplynulými událostmi a rozlišovat, co je pro nás vhodné a co ne, co nám daná situace měla říct, zda je potřeba se jí dále zabývat, či ji vzít jen jako informaci o druhém, proč se nás to dotklo atd.

A jak moc jste ovlivnitelní vy?

Katy Dočkalová

Komentáře