Ptejte se sami sebe aneb analýza duše


Základní definice analýzy je asi tato: "Analýza znamená rozbor, metodu zkoumání složitějších skutečností rozkladem na jednodušší. Používá se v mnoha vědách, ve filosofii i v běžném životě, pokud chceme dospět k jistým výsledkům na základě detailního poznání podrobností." Je to tedy způsob, jak se dopátrat podstaty věci, dobrat se jádra pudla, jak se tak říká. Každý z nás se už o nějakou analýzu ve svém životě pokoušel. Ať už pracovně či soukromě, při hledání různých věcí na internetu, kdy musíme do vyhledávače zadat vhodné slovní spojení, při výběru jídla v restauraci, dokonce i nákupu věcí do domácnosti předchází analýza. Přesto si asi nejčastěji představíme rozbor něčeho, co nás zajímá nebo co nefunguje.

K analýze však neodmyslitelně patří i syntéza. Tedy schopnost danou věc zase dát do pořádku. Rozložit a složit. Složit ale tak, aby to fungovalo, aby to dávalo smysl. 

Tento postup - analýza a syntéza, se dá aplikovat téměř na vše kolem nás. Na to, jak sestavit nábytek z Ikea nebo jak zapojit televizi či pračku, však od výrobce návod máte. Jak ale postupovat při analýze a syntéze nehmotných věcí? Emočních výlevů, vizí, pocitů, snů?

Je to složitější, než se na první pohled zdá. I tady lze samozřejmě pokládat základní otázky "co, proč a jak", ale tyto otázky si můžeme pokládat jen tehdy, pokud jsme si jistí, že si odpovědi na ně sami pro sebe nebudeme zkreslovat v náš prospěch (nebo neprospěch). Předpokládá to tudíž jedince, který je schopen mít otevřenou mysl - sám sebe vidět nahého v zrcadle (rozuměj ne jen své tělo, ale vidět své dobré i špatné stránky bez příkras a bez sebeponižování), a mít se rád takový, jaký je. Pro některé z nás je to samozřejmost, pro jiné obtížný úkol. Vyžaduje to trénink a zkušenosti. Stejně jako vyžaduje trénink a zkušenosti rozebrat nefunkční věc, poznat co je špatně, napravit to, a zase danou věc složit dohromady. 

Žijeme ve světě materiálním, hmotném, ve kterém ale skrze množství věcí není většinou důvod věci rozebírat a dávat zase dohromady, pokud nefungují. Prostě je vyhodíme a pořídíme si novou. Není to správný postup, to všichni vnímáme, ale bereme to jako fakt. Jak se však vyrovnat s věcmi nehmotnými, které nefungují nebo se nám nelíbí nebo nás ovlivňují negativně? Špatný pocit nelze odhodit, zůstává v nás. A co třeba se špatným snem, kvůli kterému se probouzíme zpocení uprostřed noci? 

Naše nevědomí je nepřebernou studnou, která zhmotňuje aktuálně důležité věci do pocitů či vjemů. A jakmile se takto dostanou na povrch, vytvářejí nutkání se jimi zabývat. Ne vždy však těmto impulsům věnujeme pozornost. Je to škoda, protože se tak připravujeme o možnost sebepoznání (sebeanalýzy), pochopení a vývoje na základě adekvátní reakce.

Pokud jsme si všimli CO se stalo, je potřeba dopátrat se příčiny, PROČ, a JAK s tím pracovat dále.
Pozn.: Pojmenování zkoumání hlubin své duše jako analýza a syntéza je poněkud povrchní a možná zavádějící. Pro zjednodušení či zobecnění to nicméně platí. Existuje mnoho cest, jak se dostat do hlubin své duše, ale ani jedna není zcela jednoduchá. Zvláště u komplikovanějších stavů, kdy si neumíme sami se sebou poradit, je třeba hledat odborníky na komunikaci s duší (vnitřní komunikaci) a je jen na našem zvážení, zda využijeme služeb např. klasické psychologie či budeme volit alternativu.

Každopádně stojí za to, ptát se sama sebe a pátrat po důvodech všeho, co se nám děje. Jen tak lze docílit určité svobody duše a jejího posunu.

Analyzujete si sami sebe? Daří se vám být k sobě upřímní?

Katy Dočkalová

Komentáře